perjantai 5. kesäkuuta 2020

Cheerleading on suomalaisen urheilun menestystarina


Monissa keskusteluissa ”trendilajiksi” tituleerattu cheerleading julkaisi viime viikolla nivaskan tilastodataa kansallisen lajiliiton toimesta. Tilastot eivät osoita vain, että kiinnostus lajia kohtaan on kasvanut viime vuosina. Ne osoittavat lisäksi, että lajin harrastajamäärä on kasvanut jo vuosituhannen alusta alkaen jatkuvasti kiihtyneeseen tahtiin. Tilastojen valossa voidaan siis todeta, että cheerleadingin kasvussa ei ole kyse satunnaisesta somessa levinneestä Atlantin takaa rantautuneesta muoti-ilmiöstä, vaan kyse on pitkäjänteisen ja kunnianhimoisen seura- ja lajikehitystyön tuloksesta. Merkittävää on myös, että lajin harrastajamäärä kasvoi yhteensä 15:ssä manner-Suomen maakunnassa. Kasvussa ei ole kyse pelkästään yhden seuran tai alueen ponnisteluista, vaan tuloksista näkyy koko cheeryhteisön lajin eteen tekemä työ.


Vuosia kestävä ja tahtia kiihdyttävä kasvu on syntynyt valtavasta määrästä onnistumisia, joiden taustalla on taidokasta johtamista, ahkeraa työntekoa ja sitä paljon puhuttua seurasydäntä. Yhtenä onnistumisena mainittakoon, että seurat ja lajiliitto ovat nostaneet suomalaisen huippucheerleadingin maailman kärkeen ohi lajin ”suurmaan” Yhdysvaltojen. Tästä kertovat muun muassa suomalaisten kaksi perättäistä naisten maailmanmestaruutta. Urheilullinen menestys on tuonut näkyvyyttä ja yllättäen yhtenä vuonna laji on kuin onkin viiden kärjessä peräti kolmessa urheilugaalan palkitsemiskategoriassa. Kuka olisi ennustanut näitä ehdokkuuksia vielä pari kolme vuotta sitten?

Menestyksen ytimessä on kuitenkin suomalaisten cheerseurojen onnistuminen. Ne ovat onnistuneet liikuttamaan harrastajia niin, että harrastajat ovat tulleet harjoituksiin kerta toisensa jälkeen uudelleen tuoden mukanaan uuden kaverin, joka on tullut uudelleen ja tuonut mukanaan uuden kaverin ja niin edelleen. Suomalaiset cheerseurat ovat onnistuneet kasvamaan pienistä harrasteporukoista lajijaostoiksi, joista osa edelleen isoiksi itsenäisiksi yksiköiksi, joissa vapaaehtoisten ja luottamustoimisten korvaamaton panos yhdistyy taitavien seura- ja liikunta-alan ammattilaisten työpanokseen. Monet perinteisetkin urheilun monilajiseurat ovat löytäneet cheerleadingtoiminnasta itselleen uutta virtaa ja lähteneet cheerleadingin vauhdittamana uudistusten sekä kasvun tielle.

Voimakkaan kasvun takaa löytyy viisaita ja rohkeita päätöksiä ja rutkasti kunnianhimoa. Vaikka monella cheerseuralla on takanaan jo vuosikymmenten historia, ei seuroissa ole jääty laakereille lepäämään. Seuratoiminnan kehittämisessä on kyse halusta kehittyä, kokeilla ja onnistua. Cheerseuroilla on hallussa niin sosiaalinen media kuin Z-sukupolven ajatusmaailma. Kenties yksi seurojen menestyksen salaisuus on, että sillä välin kun muut pohtivat kuinka ennen kaikki oli paremmin, cheerseurat pohtivat, kuinka ensi vuonna kaikki on paremmin ja sitä seuraavana vuonna asiat vielä sitäkin paremmin.

Seuraavalla vuosikymmenellä nähdään mihin tämä menestystarina johtaa. Laji on antanut 2020-luvulle positiivisen tulosvaroituksen kaikilla osa-alueilla ja on kirjoittamassa Suomen urheiluhistoriaa uuteen uskoon.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti