keskiviikko 10. huhtikuuta 2019

Tervehdys maailman rokkikansa, täältä tulee Suomi



Haarataittojen räiskyntää, rokkipotkujen viuhumista, räjähtävää energiaa ja henkeäsalpaavaa akrobatiaa tarjoiltiin maailmalle acrobatic rock ’n’ rollin maailman cupin avauksessa Puolan Krakovassa. 72 joukkuetta, 279 paria ja liki 1 500 urheilijaa järjestivät sellaisen shown, että kokenuttakin katsojaa heikotti katsomossa.

Kilpailu oli historiallinen myös Suomelle, sillä Suomi osallistui kilpailuun 21 urheilijan joukkueella. Moista suomalaisrokkarien kansanryntäystä maailmalle ei olla nähty sitten 90-luvun, liekö silloinkaan. Vaikka kisapaikalla kajahdelleet Suomi-huudot hivelivät korvia ennen kuulemattomalla tavalla, oli aika myös pysähtyä miettimään, miten tähän pisteeseen on tultu. Sinivalkoinen joukkue koostui kahdesta naisformaatiojoukkueesta sekä junioriparista. Koko Suomen tanssiurheilukansan tulee heilutella palmunoksia ja nostaa hattua Valkeakosken ja Helsingin suuntaan, joissa on tehty pitkäjänteistä ja intohimoista seuratyötä jo vuosia, eihän meillä vielä viisi vuotta sitten ollut formaatiorokkia edes kansallisen lajiliiton virallisella lajilistalla.
                      
Viestin ensimmäinen osuus onkin nyt rokattu ja on aika vaihtaa viestikapulan haltijaa. Kuten kaikki tietävät, on juuri kapulanvaihto viestin jännittävin ja riskialttein osuus.  Onnistuneen vaihdon jälkeen kakkososuudelle pitäisi kirmata kansallisen lajiliiton. Krakovan 27 mitalia jaettiin viiteen pekkaan Venäjän, Ukrainan, Unkarin, Saksan ja Kroatian kesken. Näitä rock ’n’ rollin muurahaiskarhuja eivät enää seuroissa yksin ahertavat työmuurahaiset päihitä vaan töitä täytyy tehdä leveimmin hartein. Jos jostakin, niin joukkuevoimistelun, muodostelmaluistelun ja cheerleadingin maailmanmestarimaasta Suomesta, löytynee kaikki avaimet menestykseen etenkin formaatiorokissa.

Nyt on lajiliiton aika päivittää toimintansa vastamaan 2019-vuoden tanssiurheilukenttää ja sen tarpeita. Acrobatic rock ’n’ roll on kiistaton tulevaisuuden laji, jonka kasvu ja voimistuminen on näkynyt muun maailman lisäksi myös Suomessa. Ei ole lainkaan epätodennäköistä, että maailman huippurokkarit nähdään Olympia-areenalla jo 2030-luvun taitteessa, kunhan breaking on kunniakkaasti raivannut tanssiurheilulle paikan Olympiaperheestä.

Tulevien vuosien aikana on ratkaistava kasa isoja kysymyksiä muun muassa urheilijanpolun, maajoukkuetoiminnan, kilpailujärjestelmän ja koulutustoiminnan osalta. Tärkeintä on tarttua tuumasta toimeen ja antaa selkeä viesti seuroille, että myös lajiliitto on vahvasti mukana lajien kehittämisessä. Liekki sammuu, jos ei pökköä laiteta ajoissa pesään. Heittämällä bensaa näihin rokkiliekkeihin liitto voi mullistaa maan rokkikentän ja aloittaa muurahaiskarhujen grillaamisen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti